luni, 7 februarie 2011

Excursie pe micul Everest al Gherlei

E sambata dimineata. Weekend. Vreme de iarna veritabila la Gherla: iarna cu zapada pana-n genunchi, frig de-ti ingheata instalatia, cer senin si albastru cum nu scoti cu cel mai bun Photoshop. Clar, e rost de-o miscare pe deal. Sun prietena. Are de lucru. Sun un prieten. Nu raspunde. Mai sun pe unul, nu vine, are de lucru. Ce coincidenta! Pe altu nu-l mai sun ca-i lenes, pe alalalt nici nu incerc, cand aude de urcat pe dealuri zice ca daca urca pana in Livada poate face atac de cord de la efort. Niste puturosi sedentari.
Iau pe mine caciuli, fulare si incep urcusul. Ajung in livada: peisajul merita micul efort, n-are rost sa-l descriu, se vede in film! E frig de bolunzesti, dar ce-mi vad ochii, ma face sa nici nu-l simt. Pe deasupra brazilor uriasi, incarcati cu zapada, soarele sclipeste la maximum. Nici urma de nor pe cer. Clar, e rost de mers pana sus, pe micul Everest de Gherla, pot sa-i zic Chomolugma sau cum i-o fi zicand. Pe harta Google cica e la o inaltime de vreo 400 de metri, fata de cei 250 de jos, din oras.
Am urcat 150 de metri in sus! Stiu ca sunt alpinisti prin Gherla si, fara sa vreau, modest, intru in clubul lor, ajungand la "Observator". Despre ăsta am citit ca a fost construit prin 1929, ca punct de observatie, apartinand de cazarma ce functiona odata unde acum e "Meseriasul".
Raman mut de uimire si de placere cand vad orasul mic, la picioarele mele. Asta da senzatie! Nici nu mai stiu in ce parte sa ma uit: dealul imaculat, parca e un decor selenar... Ce selenar? Din Razboiul Stelelor!!! Jos, in stanga, orasul parca doarme molcom, in dreapta vad Nicula, chiar si manastirea... Beton! Si la soare e asa de bine, simti cum te incalzesti la fata! Stau un minut nemiscat absorbind fiecare raza. Cine stie, oi ajunge acasa bronzat!


muzica: Mihai Margineanu - Copacul

Coborarea e si mai placuta, prinzi viteza fara sa vrei, iar zapada usor intarita, te lasa sa aluneci cat sa nu cazi. Si ajuns jos, ma simt nu in al noualea cer, chiar in al zecelea! Urcatul asta iti porneste toate motorasele si iti da chef de viata! Voi ati pierdut ca n-ati venit cu mine!
Ai un text, imagini foto sau video pentru blog? Trimite-le prin email si daca merita, apar cu siguranta! Conditie: sa fie legat de Gherla. Email: gherlainfo@yahoo.com

Niciun comentariu: