sâmbătă, 6 aprilie 2013

Armata rusa la Gherla, in 1945

Fotografie datata 18 aprilie 1945, realizata in centrul orasului - primita de la Teo

joi, 4 aprilie 2013

Antivirus pentru Android - Cum iti dai seama daca telefonul are virusi?

Virușii de Android înregistrează o rată de creștere importantă de la o lună la alta și devin din ce în ce mai greu de detectat pentru utilizatorii de smartphone obișnuiți care nu sunt suficient de atenți la securitatea telefonului. Deși atacatorii depun un efort din ce în ce mai mare pentru a rămâne nedetectați există însă câteva semne care trădează un telefon infectat, potrivit specialiștilor Bitdefender, liderul pieței românești de soluții antivirus:

1.     Facturi telefonice mai mari

Foarte adesea virușii de Android ce infectează terminalele trimit SMS-uri la numere cu suprataxă. Efectele se văd imediat în facturile telefonice, însă unii dintre virușii de tip troian acționează ceva mai discret. Ei pot trimite câte un mesaj o dată pe lună pentru a nu trezi suspiciuni sau se pot dezinstala automat după o lovitură de proporții în bugetul utilizatorului.

2.     Trafic de date crescut

Virușii care transferă date către terți pot fi detectați dacă studiați factura aferentă planului de date. Pot apărea astfel vârfuri de download și upload ce indică faptul că cineva sau ceva extrage date personale din telefon (poze, email-uri, etc). Prin setarea unui volum de trafic limită vă puteți da seama rapid dacă terminalul este infectat cu un virus care vă fură date.

3.     Bateria se consumă rapid

Dacă nu instalează foarte multe aplicații și nu desfășoară alte acțiuni ce consumă rapid bateria telefonului, utilizatorii de terminale cu Android știu, în general, cam care e durata de viață a acesteia. Unii viruși se pot da de gol prin faptul că generează un consum neobișnuit de ridicat al bateriei.

4.     Scăderea performanței terminalului

În funcție de specificațiile tehnice ale terminalului, infecția cu viruși poate cauza serioase probleme în ceea ce privește performanța, întrucât aceștia vor încerca să citească, să scrie sau să redirecționeze date din terminal. Verificarea memoriei RAM (Random Acces Memory) sau a consumului procesorului poate scoate la iveală prezența virușilor activi pe telefon.

5.     Apeluri întrerupte

Virușii de mobil pot afecta apelurile realizate de pe terminal sau pe cele primite. Convorbirile întrerupte sau alte interferențe neobișnuite pot scoate la iveală existența unor aplicații periculoase. Dacă observați că serviciul nu funcționează cum trebuie, contactați operatorul și verificați dacă întreruperile au la bază probleme apărute în rețea. Dacă răspunsul este negativ atunci e posibil ca cineva să încerce să vă intercepteze convorbirile.

Păstrați-vă terminalul în siguranță!

O metodă sigură și simplă de a vă proteja telefonul mobil de viruși este instalarea unui software de securitate de top pentru mobil. Virușii de Android pot aduce pagube importante astfel că antivirusul ar trebui să fie o prioritate pentru orice utilizator.

De asemenea, citiți cu atenție permisiunile pe care le acordați aplicațiilor de Android pe care le instalați pe terminal; multe dintre ele solicită accesul la informații confidențiale și cer mai multe date decât ar avea nevoie pentru funcționare.

Versiunile de Android cele mai expuse la infecții cu viruși sunt cele comune: Gingerbread, Ice Cream Sandwich și Jelly Bean. Circa 87% dintre utilizatorii de Android expuși la viruși folosesc una dintre aceste versiuni, potrivit Android Developer Dashboard.


Google Play ofera mai multe solutii pentru protejarea cu antivirus a telefonului. Intre acestea se distinge produsul romanesc Bitdefender, care ofera doritorilor o versiune gratuita, precum si una premium, la 29.95 lei/an.