miercuri, 29 iunie 2011

Night life made în Gherla

Sub acest titlu, "Zarul de Cluj" face o recenzie cu tenta umoristica si chiar mistocareasca a Zilelor Gherlei. Autorul, care semneaza in aceeasi nota articolul, pare sa fi dat o tura prin autogara in cele trei zile, dar are si informatii eronate, unele detalii din articol fiind neconforme cu realitatea (gen "dejeanca Angela Rusu", de fapt gherleanca get-beget, care nici macar n-a fost prezenta la festival etc.). O fi la mijloc o documentare partiala facuta probabil din articolasele aparute pe net si din filmuletele de pe YouTube. Nu mai vorbim de simpatia profunda pe care i-o poarta acelasi autor primarului, faultat cu orice ocazie. Pozica din articolul cu pricina ne-am luat-o inapoi, putin ciuntita, e drept. Doar e vestul salbatic pe internet.

Gherlenilor le place viata de noapte. Fara doar si poate. Fapt confirmat de cele 3 zile de sindrofie ocazionate de Zilele Municipiului Gherla, când peste 90% dintre participati activi sau pasivi s-au înghesuit în fata scenei, a tiribombelor si a umbrelutelor, în special dupa lasarea serii. Noaptea pare a fi cea mai buna piaza a gherlenilor. La ora 23.00, când în municipiul-resedinta de judet petrecerile meltenesti se cam sparg, la Gherla abia atunci încep! si se termina cam dupa 3 dimineata (pe verificate!).

Prima zi de festivitatilor (Vineri, 17 iunie) a fost una de intro, nelipsind arhicunoscuta predica a primarului Ovidiu Dragan, prin care a dat startul oficial al maratonului de week-end pentru votantii sai. În timp ce primarul mustacios împartea de zor diplome pentru cei mai merituosi urmasi ai urbei, pleiada de politicieni începea sa buluceasca cât mai aproape de scena, mai ceva ca la un concert Lady Gaga. PNL-isi, PDL-isti, nelipsitul boss de la ITM Cluj (Emilian Rosca), alaturi de cunoscutul aprod al premierului (Daniel Buda), confirmau la fiecare minut spiritul de turma caracteristic politicienilor, înghesuindu-se sa obtina cât mai multe îmbratisari si strângeri de mâna. Competitia a fost destul de fierbinte, la propriu si la figurat, zecile de grade Celsius din fata scenei fiind la concurenta serioasa cu gradele alcoolice de sub umbrelute. Dupa câteva minute, nemaisuportând mirosul dezarmant de ademenitor al mititeilor sfârâitori, unul câte unul a depus timid armele, luând loc cuminte pe bancile rabatabile din lemn. Spre ivirea serii, cohortele de gherleni își fac simțita prezenta, chemati si de ritmurile populare ale artistilor zonei precum fratii Dordoi sau dejeanca Angela Rusu.
A doua zi, nimic de consemnat în analele istoriei locului, exceptie facând prezenta insolita ale uneia dintre cele mai cunoscute prezente ale lumii mondene românesti, aceasta iubita non-platonica a fotbalistilor români, nimeni alta decât….bat tobele….Lauraaa Andresaaaan! Îmbracata exact precum imaginea ei publica, cu un tricou inscriptionat „Safe Sex”, gagica cu strungareata a împrastiat prezervative gratuite celor mai virili barbati ai locului, aceiasi care i-au si solicitat la maximum prezenta în fata bliturilor celularelor din dotare. Seara s-a încheiat dupa scenariul din ziua precedenta, dupa ora 3, printre nameti de peturi si pahare de bere.
Ultima zi de chermeza finantata din bugetul primariei s-a desfasurat în umbra norilor si a ploii, atmosfera trista pastrându-se pe tot parcursul zilei, însuși obisnuitele sunete, care gâdila placut urechile, lipsind cu desavârsire. Sporadic, în absenta manifestarilor de pe scena din incinta Autogarii, câte un gherlean, ametit de aburii bahici, se întrecea pe siesi, oferind numere gratuite de breakdance gherlenilor aflati prin trecere. Seara, printre stropi, au concertat câteva trupe românesti si bilingve (Toxic, HU), iar la final, traditionalul foc de artificii (de data asta mai anemic decât însuși mandatul primarului). Petrecerea s-a încheiat dupa miezul noptii când, la 2-3 terase, printre comerciantii care îsi evaluau profitul, petrecaretii cei mai înraiti au încins propriul lor kef, razlet auzindu-se câte un îndemn-elogiu adus celor care si-au depus toata silinta pentru realizarea acestor manifestari: „Draganeee, sa ne s**i p**a!”, „M**e politaaaailor!!”. I-am lasat acolo cât timp înca mai aveam o urma de impresie pozitiva despre ce s-a întâmplat în centrul Gherlii, sau ma rog, atât cât s-o fi vazând ea de dupa muntii de gunoaie. Chiar n-am simtit deloc faptul ca cel mai cunoscut mogul român al deseurilor, d-nul Silviu Prigoana, ar fi din acest minunat oras…

Autor: Catalin-Radu Terase

2 comentarii:

Anonim spunea...

cred ca exagerizi d-nule ziarist

Anonim spunea...

daaaaaaa..specific ziaristilor..dar tre' sa-si castige si ei painea cumva :))