marți, 17 noiembrie 2009

Noua generaţie de taxiuri

duminică, 15 noiembrie 2009

Suntem cei mai tari din lume!

Mandria de a fi gherlean e un sentiment pe care doar cei care s-au nascut sau traiesc in mica urbe de pe Somes (vorba unui corespondent local :) il pot avea. E poate cel mai sanatos orgoliu pe care il putem detine si cu care ne putem mandri, fara a ne face de rusine, iar azi facem un exercitiu pentru a demonstra ca noi, gherlenii, nu suntem mai prejos cu nimic fata de oricare alt locuitor al planetei (desi unii, mai rai la suflet, zic ca gherlean rimeaza cu mârlan). Ce au ei in plus fata de noi?

1. Bucurestiul are cea mai mare cladire din tara si a doua in lume, dupa Pentagon: Casa Poporului, ctitorita de tătucul Ceausescu, care ne-a părăsit acu' 20 de ani, de Craciun. Loc de practica pentru alesii patriei, pe bani grei.

Gherla are cea mai inalta cladire din oras oarecum cu aceeasi forma. Pana la inceputurile anilor '90, aici sălăşluia o mare parte din producţia de cereale din judeţ si din zona, iar practica elevilor printre coşteie era ceva banal. Si gratis! Acum mastodontul de ciment e parasit, dar domina orasul. 1-0, ca la noi era gratis, la Bucuresti e pe bani grei.



2. Turnurile gemene din New York, mandria Americii, au disparut prea devreme, in conditii mai mult decat dramatice. Niste teroristi, bata-i cucu, cica s-au lovit de ele.

La Gherla, doua turnuri gemene inca rezista semeţ vicisitudinilor economiei de piata. Si ale noastre, si ale americanilor, au scos fum mult. Avantaj pentru noi, ca sunt inca in picioare. 2-0. Si ca sa nu fim rai, americanii au avantaj ca in zona lor inca se lucreza. La noi doar mai latra niste caini cand treci prin zona.




3. Monumente care se inalta la cer. Milioane de turisti se inghesuie la Rio de Janeiro pentru a se poza la picioarele uriasei statui a lui Isus, care cuprinde cu bratele larg deschise lumea. O cruce uriasa se inalta si la Gherla, in cimitirul de langa penitenciar. Arhitectul monumentului (daca a fost vreunul, probabil intr-o perioada de semi-inspiratie) l-a dedicat detinutilor politici care au pierit in temnita de trista amintire. Am trecut pe-acolo, nu era nici un turist. 2-1.



4. Cladirea din stanga o recunosc doar cei care au urmarit "Prison Break". Pentru ei, inchisoarea Fox River numai are nevoie de nici o prezentare.
La loc de cinste, Gherla vine cu penitenciarul vechi de sute de ani. La Fox River a fost Michael Scofield, care a evadat. La noi e Passaris, care deocamdata are planuri. 3-2.





5. Italienii se bat cu noi la capitolul turnuri, cu celebrul din Pisa. Care e cam inclinat, cu sanse mari sa se prabuseasca.
La Gherla, turnul de la fosta fabrica de spirt (sau spriţ) e mai drept ca niciodata, iar zilele trecute a fost renovat complet. Avantaj noi la capitolul aspect, avantaj italienii la capitolul vizitatori. 4-2.




6. Tot la capitolul turnuri, ne batem cu celebrul turn TV din Toronto, Canada, care are vreo 500 de metri inaltime.

Joaca la pitici, fiindca noi avem TREI turnuri, nu unul. E drept ca toate trei la un loc nu ajung la 500 de metri, insa la noi compenseaza vacile alpiniste. Avantaj clar. 5-2.






7. Capitolul castele. Nemtii, austriecii, elvetienii si chiar francezii se lauda cu tot felul de lăcaşuri regale, ascunse printre copaci, pe unde-si faceau weekend-urile starurile vremilor.
La Gherla, mareata constructie e la doi pasi, in Cocosvar. Contele Dracula ar fi fost invidios daca stia de el,
pentru ca da clasa tuturor. Pai nu si-ar fi mutat el sediul la Szamos Ujvar? Castelul nostru are avantaj la partea de deghizare: de fapt e imens, dar e ascuns intre copaci! Scor 6-3.


8. Masa tacerii. Prima poza e din Targu Jiu, unde marele Brancusi si-a lasat amprenta artistica pe o lucrare foarte simpatica. Carnatzuri intregi de turisti se perinda pentru poze, aici in poza chiar trupa Hi-Q (mersi, Neuro!). Nici o problema! La Gherla avem o alta masa a tacerii (in sensul ca e liniste langa ea), amplasata in curtea bisericii de la intrarea in parcul mare. Si Hi-Q? Avem! Sunt super talentatii nostri muzicieni, chitaristul Neuro (Marius Bob) si basistul Valer Florian. Egalitate, cu 7-4 pentru Gherla.


9. In fine, am ajuns si la capitolul poduri. Degeaba au pus ăia din San Francisco mii de beculeţe pe podul lor, başca faptul ca are mai multe sensuri de mers. Podul de la Gherla are doar doua, de cale ferata, insa pescuit ca la podul nostru sigur nu gasesti la concurenţă. 8-5.





10. N-avem gripa porcina la Gherla, cum ne tot ameninta niste crainici la TV. La altii e plin, umbla cu mastile de dentist pe fata. Ia uite la ei! Scor 9-5.











I-am zdrobit pe toti? I-am zdrobit!
Lista e departe de a fi inchisa, iar propunerile sunt asteptate la comentarii. Fin'ca gherlenii sunt cei mai tari din lume!