miercuri, 9 decembrie 2009

Ce-am găsit în urna de vot?


marți, 8 decembrie 2009

Dilema obeliscului continuă




Lantul incepe sa se stranga, macar pana la a lamuri anul cand a fost demolat obeliscul. Am gasit in arhiva alte doua fotografii, care ne ajuta sa reducem perioada.
Astfel, foto 1 din stanga prezinta centrul orasului, cu obeliscul cu stea, iar in spate se observa catedrala armeneasca cu urmele proaspete ale incendiului din aprilie 1960. Asta ar insemna ca in 1960-1961, obeliscul era la locul lui.




Foto 2 a fost facuta in 1964 de Szabo Tamas (aflata in colectia Asociatiei Etnografice Kriza Janos). Obeliscul a disparut si chiar aleile din parc sunt remodelate, aratand ca in ziua de azi.
Concluzia ramane ca demolarea s-a produs in intervalul 1960-1964.
In fotografiile identice din articolul precedent, la marirea pozei fara obelisc, se observa clar editare pe locul unde ar fi trebuit sa fie obeliscul.
Unii dintre parintii sau bunicii nostri ar trebui sa stie mai multe pentru a lamuri misterul, asa ca, daca aflati ceva, suntem la fel de curiosi.

luni, 7 decembrie 2009

Photoshop, in Gherla, acum 40 de ani?



Alaturi, doua fotografii, aparent identice, facute pe la inceputul anilor '60, in centrul orasului. Dar cel putin un element straniu le deosebeste, el apărând doar intr-una din poze. Exista Photoshop-ul la Gherla in urma cu peste 40 de ani? A fost o manevra subtila a unui fotograf? Mister total!
Daca gasesti elementul care diferentiaza cele doua poze si ai o explicatie, suntem curiosi sa o aflam si noi!

duminică, 6 decembrie 2009

Ora 15, suntem online

Problema site-ului s-a rezolvat in jurul orei 15. La ora 13, rezultatele exit poll-ului INSOMAR arata astfel:

Mircea Geoană – 52,3%
Traian Băsescu – 47,7%

Urmatoarele evolutii vor fi prezentate pe www.gherlainfo.ro

Site-ul a cazut tocmai azi!

Curios sau nu, site-ul gherlainfo.ro nu functioneaza incepand de duminica dimineata, aproximativ din jurul orei 9.30. Daca are sau nu legatura cu alegerile prezidentiale de azi, habar n-avem. Am luat legatura cu cei care gazduiesc site-ul, care spun ca este intr-adevar o problema, iar rezolvarea ei s-ar putea sa mai dureze. Pana atunci, tinem legatura pe blog.

Rezultate sondaje exit poll ora 11

Geoană 53,7% – Băsescu 46,3% (INSOMAR)
Geoană 53% – Băsescu 47% (CCSB)

Rezultate sondaje exit poll ora 9.30
Geoană 52% – Băsescu 48% (INSOMAR)
Geoană 51,5% – Băsescu 48,5% (CCSB)
(Cristian Sutu)