vineri, 5 martie 2010

Ningea infernal ... in luna lui marte

...azi dimineata, la Gherla

joi, 4 martie 2010

Program de recunoscut muzică

S-a intamplat de multe ori sa auzi o melodie intr-o reclama si sa vrei sa stii cine canta sau, pur si simplu, ai pe calculator melodii pe care nu stii cine le interpreteaza.
Internetul a venit cu mai multe solutii, de la forumuri, in care poti posta un fisier audio necunoscut pentru ca altii sa-l recunoasca, pana la site-uri specializate sau chiar softuri care identifica melodiile. Chiar si pentru telefoanele mobile sunt disponibile aplicatii care pot face acest lucru.

Pe site-ul midomi.com poti fredona o melodie la microfonul conectat la computer, iar in cazul in care melodia este in baza de date, iti este afisat autorul si titlul melodiei. De asemenea, poti asculta "miorlaiturile" altora (poate fi chiar amuzant!) si daca recunosti melodia, ii poti ajuta. I-am cantat una mai clasica si mai celebra, "Don't Cry" (Guns'N'Roses), identificata fara nici o problema.

Cea de-a doua varianta, mai profesionala, este un soft mic, numit "Tunatic". Dupa instalare, este suficient sa pornesti in player o melodie si sa dai instructiunea de identificare din programel. In cateva secunde apare si raspunsul asteptat. O mica limitare la acest soft, producatorul spune ca identificarea fisierelor audio exclude muzica clasica.



L-am testat si noi, cu piese din toate genurile, vechi si noi. Cateva constatari:
- softul identifica 100% hiturile internationale - am testat piese de succes din muzica pop-rock-dance din anii '50 si pana la zi, recunoscute lejer
- nu recunoaste muzica romaneasca decat in cazuri de artisti care au iesit pe piata internationala, gen Inna, Alexandra Stan, O-zone, Morandi, Akcent, Costi Ionita sau prezenţele de la Eurovision (Mihai Traistariu, Sistem cu Luminita Anghel). In rest, Tunatic-ul nu prea a auzit de Connect-R, iar de Nicolae Guta nu mai vorbim
- recunoaste multa muzica greceasca, italiana, franceza - o surpriza placuta
- identificarea se face pe baza compararii instrumentatiei din fisierul audio, conteaza mai putin partea vocala
- exista si mici erori in identificare - vezi exemplul de mai jos

Kitul de instalare "Tunatic" este mic (are doar 530 kb), este gratuit si poate fi descarcat de aici. Mult succes!

Atentie! Informatiile de mai sus au fost testate pe Windows XP. La calculatoarele cu Windows7, sunetul din placa calculatorului nu ajunge direct in program. Am reusit insa sa il pacalim. Luati un cablu simplu cu mufe jack la ambele capete, introduceti o mufa la iesire sunet in calculator (line out) si celalalt capat la intrare (line in).

marți, 2 martie 2010

Parkour 2010 (VIDEO)

duminică, 28 februarie 2010

Curcubeu in februarie

La fel de ciudate ca bubuiturile care se tot aud in oras si nimeni nu stie ce e cu ele (un articol mai pe larg despre acest subiect a fost publicat pe site in 2008) sunt si fenomenele meteo care se petrec pe la noi. Astfel, dupa tunetele care s-au auzit in a doua noapte a Craciunului, de anul trecut, in plina iarna, un cititor a surprins ditamai curcubeul, in luna februarie.

foto: Ciprian Zahan