marți, 8 decembrie 2009

Dilema obeliscului continuă




Lantul incepe sa se stranga, macar pana la a lamuri anul cand a fost demolat obeliscul. Am gasit in arhiva alte doua fotografii, care ne ajuta sa reducem perioada.
Astfel, foto 1 din stanga prezinta centrul orasului, cu obeliscul cu stea, iar in spate se observa catedrala armeneasca cu urmele proaspete ale incendiului din aprilie 1960. Asta ar insemna ca in 1960-1961, obeliscul era la locul lui.




Foto 2 a fost facuta in 1964 de Szabo Tamas (aflata in colectia Asociatiei Etnografice Kriza Janos). Obeliscul a disparut si chiar aleile din parc sunt remodelate, aratand ca in ziua de azi.
Concluzia ramane ca demolarea s-a produs in intervalul 1960-1964.
In fotografiile identice din articolul precedent, la marirea pozei fara obelisc, se observa clar editare pe locul unde ar fi trebuit sa fie obeliscul.
Unii dintre parintii sau bunicii nostri ar trebui sa stie mai multe pentru a lamuri misterul, asa ca, daca aflati ceva, suntem la fel de curiosi.

4 comentarii:

Riti József Attila spunea...

obeliscul a fost daramat in anul 1962. spun din surse sigure

Anonim spunea...

stii si de ce?

Anonim spunea...

poti sa detaliezi, eventual sursa?

Miron M spunea...

Cam pe atunci candva au demolat si cladirile din jurul catedralei, pe partea dinspre str Stefan cel Mare erau magazinele cu coloane
http://www.gherlainfo.ro/images/gv/1%20(14).jpg

http://www.gherlainfo.ro/images/gv/v9.JPG

http://www.gherlainfo.ro/images/gv/1%20(15).jpg

Aceasta cladire a fost distrusa din ordinul faimosului Istrate, "calaul" din penitenciar care intre timp a ajuns conducatorul raionului Gherla. Intr-o noapte au venit cu ceva autoutilitara grea si au tras stalpii cu cablu, ziua urmatoare au declarat ca noaptea a fost cutremur in Gherla care a distrus cladirea si in consecinta trebuie demolata.
Poate il deranja pe Istrate privelistea deoarece sediul conducerii raionale era cladirea in care momentan este Scoala de arte si meserii