vineri, 2 octombrie 2009

Atenţie, ninsori abundente!

Meteorologii se inghesuie sa dea din nou cu prognoze pe termen lung. In primavara ne speriau ca vor fi calduri in aprilie de 30 de grade. N-au fost. Acum vin si ne spun ca in decembrie vor fi ninsori abundente. La fel au zis si anul trecut, la fel si acum doi ani. Asta in conditiile in care stim bine ca de ceva vreme incoace, iernile sunt din ce in ce mai sarace in zapada. De sarbatori, nu mai zicem nimic, e uscat pe jos. Am avut parte de vreo 4-5 ninsori pe an.

Dar, pentru a avea dovada in decembrie ca iar a iesit o prognoza pe dos, iata mai jos prognoza pe urmatoarele trei luni, asa cum o dau specialistii astazi, urmand ca in decembrie, peste numai doua luni, sa revenim aici, sa vedem ce s-a ales de ea.



Octombrie
vine cu temperaturi ridicate, mai ales în sud-estul ţării, unde se vor înregistra şi 25 de grade Celsius. Nopţile vor fi, în schimb, răcoroase cu minime ce pot ajunge la - 8 grade Celsius. Pe arii restrânse se va produce brumă şi îngheţ la sol.
În noiembrie, temperaturile se vor încadra în general în limite normale, în cea mai mare parte a ţării. Cel mai cald va fi în sud, unde sunt aşteptate 20 de grade Celsius. În nopţile cele mai reci temperaturile minime pot coborî sub -10°C, în zonele din centrul şi nordul ţării. În partea a doua a lunii precipitaţiile pot fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare în zonele de deal şi de munte.
Luna decembrie vine cu ninsori puternice mai ales în Bucovina, Transilvania şi Maramureş. Iar temperaturile minime vor ajunge ajunge până la -20°C, în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării. În intervalele calde din cursul lunii, temperaturile maxime pot depăşi 15°C. Meteorologii vorbesc despre ceaţă şi depunere de chiciură şi condiţii de polei. Vântul va fi prezent mai ales în zonele montane şi izolat în estul şi sud-estul ţării. Deocamdată, nu se ştie dacă vom avea zăpadă de Crăciun.

Sa nu fim intelesi gresit, de-ar iesi prognoza asta si sa ninga cum ningea pe vremuri, cand era zapada, de la sfarsitul lui noiembrie si pana la inceputul lui martie... alta viata!

foto 1: zapada "abundentă" in iarna 2007/2008
foto 2: zapada "abundentă" in iarna 2008/2009
foto 3: zapada abundentă, pe vremea cand parcul orasului se numea "Regina Maria"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu